Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda is een meer dan 5000 jaar oude geneeskunst uit India. Ayur betekent leven en Veda betekent kennis. Ayurveda is dus de kennis van het leven. Ayurveda geeft regels voor het dagelijkse leven, die ervoor zorgen dat je in balans blijft en ziekte voorkomt.

Volgens de Ayurveda is ieder mens uniek en zijn voor iedere persoon andere regels van toepassing.

In de Ayurveda wordt de leer van de drie basisenergieen (dosha’s) gebruikt. Vata (ether en lucht), Pitta (vuur en water) en Kapha (water en aarde). Ieder mens is opgebouwd uit deze drie dosha’s. De verhouding van de drie dosha’s bepalen de constitutie (gestel) van een persoon.

Iemand kan bijvoorbeeld veel Vata hebben, veel Pitta en slechts een beetje Kapha, dan heeft deze persoon een Vata-Pitta constitutie.

Het is van belang om te leven volgens de regels die bij jouw constitutie passen.
Door te leven volgens je constitutie kun je voorkomen dat je uit balans raakt en dat er ziekten ontstaan.

Ayurveda richt zich vooral op preventie van ziekten, maar kan ook onbalans in het lichaam en de geest herstellen.

Ayurveda gaat ervan uit dat alle onbalans en ziekten ontstaan in het spijsverteringskanaal. De drie dosha’s zetelen ieder in een onderdeel van de spijsvertering; Kapha in de maag, Pitta in de dunne darm en Vata in de dikke darm.

Wanneer er een teveel aan een dosha ontstaat, lekt de dosha uit het spijsverteringskanaal en gaat op zoek naar een zwakke plek in het lichaam om daar problemen te veroorzaken.

Het doel van Ayurveda is dus om de spijsvertering optimaal te houden, niet te traag, te snel of onregelmatig, zodat men gezond blijft.

Bij onbalans kent Ayurveda methoden om de dosha’s terug te voeren naar het spijsverteringskanaal en deze vandaar uit te elimineren.

Wil jij meer te weten komen over de drie dosha’s, voeding en de seizoenen die een belangrijke rol spelen in hoe en wat we eten of voor het maken van een afspraak neem dan gerust contact op.