Docente

Docente

Wie ben ik

Ik ben Harsa, mijn afkomst is Indiaas-Afrikaans-Nederlands. Ik ben hier in Nederland geboren en opgegroeid. Doordat ik zoveel andere invloeden en energieën vanuit de genen en verschillende culturen door mijn bloed en hele systeem heb stromen voelde het vol en was het altijd erg druk in mij zelf.

Omdat mijn moeder van Indiase-Afrikaanse afkomst is, was ons leven thuis met mijn Nederlandse vader een mooie mengeling van invloeden. We hebben van mijn moeders kant de taal en de cultuur van India meegekregen. De taal is Gujarati, een hele oude Indiase taal die veel overeenkomsten heeft met de Sanskriet taal, wat ook weer een mengeling was geworden met het Swahili en Engels talen die mijn moeder had opgepikt in Tanzania, Kenia, Mombasa en Uganda.

Hindi is natuurlijk ook een taal die in elk Indiaas gezin wordt gesproken omdat de Bollywood films en muziek niet weg te denken zijn.

We zijn opgegroeid met de Indiase Bhagavad Gita, met de prachtige verhalen van de goden zoals, Krishna, Shiva, Ganesha, Hanuman en nog vele anderen, ook ben ik thuis vertrouwd geraakt met de Kriya yoga.

Kriya yoga dat mijn leven invulling gaf in de zin van zelfstudie in het lezen van de Gita, leren en zingen van mantra’s, het uitvoeren van godsdienstelijke offers en rituelen, de leer van voeding en kruiden, het vasten om het lichaam te reinigen, meditatie en het bezoeken van de tempel en de kerk met mijn vader.

Indiase goden dansen, bewegen op de teksten en muziek van de prachtige mantra’s hoorde ook bij mijn zelfstudie, hierdoor was de liefde voor dans ontstaan en ik voelde dat mijn lichaam altijd wilde bewegen.

Dit kon ik vanaf mijn vierde levensjaar tot mijn twee en twintigste jaar uiten in elke dag en weekenden te wedstrijd zwemmen. Mijn lichaam genoot van het actief te kunnen zijn en zo met het lichaam en voeding bezig te zijn. De lichaams spanning die ik altijd ervaarde werd hierdoor minder en voelde steeds meer ontspannen en sterk.

Ik merkte aan mezelf dat ik in mijn hoofd die rust nog steeds niet kon voelen, het lichaam vond het fysieke stuk erg ontspannend maar mijn geest had stress omdat ik toch aan bepaalde eisen moest voldoen, of op een bepaalde tijd het hele zwembad op en neer moeten kunnen rondzwemmen, in een bepaalde tijd zoveel technieken van het duikplank springen laten zien, en zo ging het maar door.

Ik had dit met mijn vader besproken en die gaf mij een yoga boek cadeau zodat ik me daarin kon gaan verdiepen en op een andere manier met het lichaam en de geest kon gaan werken.

Inmiddels was ik ook erg actief geworden in het dansen, bewegen was voor mij een normale activiteit van mijn dag. Ik voelde in het begin erg veel weerstand om te beginnen met lezen in het yoga boek maar ben er toch aan begonnen.

Er ging een hele mooie nieuwe wereld voor mij, het lichaam en de geest open, het was nieuw en zo anders! En ik hoefde niks binnen een bepaalde tijd te halen of een dans te onthouden. Ik kon doen wat het lichaam aangaf en daar de tijd voor nemen, na een periode van lezen en yogaoefeningen doen begonnen er puzzel stukjes van de thuis studie, de Kriya yoga op hun plek te vallen.

De mantra’s en de meditatie, het universum en de goden. De stilte in mijn hoofd was daar soms, en soms begon steeds langer te duren, het kon zo stil zijn in mijzelf en dat zocht ik al zo lang.

Waarom heb ik voor het yoga pad gekozen

In 2004 verhuisde ik naar Nijmegen, ik heb me toen gelijk aangemeld bij een yoga school in de buurt om wekelijkse lessen te volgen en op deze manier meer te leren over de yogaoefeningen en technieken.

In 2006 heb ik me aangemeld bij de Indiase dansschool om Bharat Natyam (zuid Indiase klassieke tempeldans) te leren, dit was de basis en natuurlijk was er ook Bollywood dansen met vele optredens en heel veel yoga. Het was een intensieve leer die ik voor de rest van mijn leven heb, in 2014 ben ik gestopt met deze leer omdat ik zoveel andere vormen wilde ontdekken.

Door een workshop yoga bij Ron van der Post in Nijmegen maakte ik opnieuw kennis met yoga en meditatie maar op een hele andere manier. Er was diepgang in de volgorde, technieken van de oefeningen, filosofie alles wat mij diep raakte.

Mijn studies en ervaringen

In 2010 ben ik in Utrecht begonnen met de Hatha yoga, Zwangerschap yoga en Ashtanga yoga (de staande, de eerste en de eind serie) docentenopleiding die ik met succes heb afgerond in 2013 en heb ook verschillende workshops afgerond.

Tijdens en na de opleiding ben ik begonnen met yogalessen te geven, het organiseren en het geven van workshops.

Ron van der Post is altijd een belangrijke rol blijven spelen in mijn leven door middel van het volgen van zijn workshops, deelnemen aan Yoga Retraite in de Ardennen en de wekelijkse yogalessen.

In 2015 maakte ik kennis met de Kathak dans (noord Indiase klassieke dans) Het is een prachtige leer en aanvulling op alles wat ik al had mogen leren.

Ook ben ik in 2015 gestart aan de prachtige 3-jarige Dynamische Hatha Yoga docenten opleiding bij Ron van der Post in Nijmegen.

Het voelde alsof ik en lichaam thuis waren gekomen, nu was het echt compleet.

In het laatste studie jaar 2017 ben ik met Ron mee gegaan op een Yoga studiereis naar India

In 2017 heb ik met succes mijn prachtige studie afgerond.

In 2017 ben ik begonnen met mijn reis in de Ayurveda te gaan maken en heb ik mijn opleiding Ayurvedische voeding-pols diagnose en leefstijlcoach met succes afgerond.

2019, heb ik met succes de Yoga Dance Flow docenten opleiding bij Samsara yoga en dans met succes afgerond.

2019, vervolg Ayurveda reis – Abhyanga massage & Netra Basti met succes afgerond.

2020, vervolg Ayurveda reis – Healing the Dhautu’s met heel veel plezier afgerond.

2021,vervolg Ayurveda reis – Ayurvedische Psychologie – afgerond

2022, vervolg Ayurveda reis – Ayurvedische Detox – afgerond

2022, vervolg Ayurveda reis – Healing Marma’s

2022, vervolg Ayurveda reis – Dhatu’s – 2